Information från Kulturskolan

Här kommer lite information från Helene på Kulturskolan:

Den 3/5 är det Kulturskolekalas i samband med Vårmarken i Hallsberg mellan 16-18.  Då kommer fritidsorkestern vara med och spela tillsammans med kulturskolans stråkorkester ( och ev något själva). Helene ska försöka ordna så att eleverna kommer att spela tidigt i programmet. Mer info kommer senare.

Lördagen den 25/5 ska fritidsorkestern vara med på en föreningsdag i bostadsområdet Regnbågen. Mer info kommer!

Till hösten fortsätter fritidsorkestern som vanligt på samma dagar men eventuellt med en ny tid.

Nu kör vi!

Vi behöver er hjälp!

På tisdag kommer eleverna att få med sig en lapp hem om 3 datum i maj då vi behöver er hjälp med bilskjutsning. Svara på den och skicka med tillbaka så fort som möjligt. De som kör får naturligtvis ta del av den mat vi har med oss.

 

Den 8 maj åker vi alla. Då behöver vi alltså bilar till 39 elever. Åsa, Gunilla och Amanda kör.

Den 15 maj är det Åsas grupp som åker (20 elever). Både Gunilla och Åsa kör.

Den 16 maj är det Gunillas grupp som åker (19 elever). Både Gunilla och Åsa kör.

 

Fyll i talongen, även om du inte kan köra. Vi hör av oss till er som kan köra.

 

 

Fakta om älgen

 

Älgen kallas som skogens konung.
Älgtjuren har en stor hornkrona.
Älgen har 2 meter i mankhöjd.
Svenska älgar kan väga 200-500 kilogram och älgar i Alaska kan vara 700 kilogram.
Älgen äter blad, skott, kvistar, gräs och örter om det finns lite snö på vintern då äter den kvistar, bär och ljungris.
Man ser älgar mest i gryningen och i skymningen.

Av: Edin

Älgen kallas för skogens konung.
Älgen äter blad, skott, kvistar, gräs och örter. På vintern äter den kvistar, bär- och ljungris.
När älgen är 1 år så får dom leva själva utan mamma då så kallas de fjolårskalvar.
Älgen syns till ibland i skymning och gryning.
Älgen föder sina kalvar i maj-juni, en till två kalvar.
Älgen diar sina ungar i 4-5 månader.
I Sverige så väger älgen 200-500 kilo men i Alaska så väger dom 700.

Av: Soe

Älgen kallas för skogens konung.
Älgen kan vara 2 meter hög.
I Alaska kan älgarna väga 700 kilo.
När kalvarna blir 1 år då stöter mamman bort dem.
På sommaren växer hornen ut, de tappar dem på vintern.

Av: Ibrahim

Älgen kallas skogens konung.
Den har en hornkrona på huvudet.
Den vill 2 meter i mankhöjd.
Kalvarna är 1 år med sin mamma sedan stöts de bort och kallas för fjolårskalvar.
De älgar som finns Alaska kan väga 700 kilo.
På sommaren växer hornen ut på hanarna.

Av: Freweni

Älgen kallas för skogen konung.
Den kan bli 2 meter hög.
Den tappar sina horn på vinter.
Mamma älg lämnar sina barn efter 1 år.
I maj till juni får mamma älgen två kalvar till.
Älg-papporna har en hornkrona på huvudet.

Av: Hein Wai

Älgen kallas skogens konung.
Den har en hornkrona på huvudet.
Den kan bli 2 meter hög.
Älgen kan väga 200-500 kilo.
På sommaren äter älgen blad, skott, kvistar, gräs och
örter.
I maj eller juni kan kon få en till två kalvar.
Älgkon diar sina barn i 4 till 5 månader.
I Alaska kan älgen väga upp till 700 kilo.
När kalven är 1 år gammal stöter kon bort kalven.

Av: Mohanad

Älgen kallas för skogens konung.
Älgen har en hornkrona.
Älgen kan bli 2 meter i mankhöjd.
Älgen väger 200-500 kilo.
Älgen i Alaska väga 700 kilo.
Älgkalven är med mamman i 1 år.

Av: Naeb

 

Älgen kallas skogens konung.
Älgen kan väga 200-500 kilo.
I Alaska finns det älgar som väger 700 kilo.
Älgen äter blad, kvistar, skott, gräs och örter.
Älgen kan bli 2 meter i mankhöjd.
När älgen är 1 år kallas den fjolårskalv.

Av Norasia

Älgen är skogens konung.
Älg hanen har en stor hornkrona.
Älgen har 2 meter i mankhöjd.
Svenska älgar kan väga 200-500 kilogram och älgar i Alaska kan vara 700 kilogram.
Älgen äter blad, skott, kvistar, gräs, örter och bär.

Av: Emilia

Orangutangen

Den här veckan har eleverna själva fått välja ett djur att  läsa och skriva om som bor i regnskogarna i Asien eller Sydamerika. Här kan man lära sig om orangutangen:

Orangutang betyder skogsmänniska.
Orangutangen lever i skogar.
Orangutangen är bra på att klättra.
Orangutangen är smart.
Orangutangen använder löv som paraply.
Orangutangen bygger bo varje kväll.
Vuxna orangutanger lever ensamma.
Orangutangen väger 50-100kg.
Det finns ungefär 45000-60000 orangutanger kvar.
Orangutanger lever i 35-50 år.
Panda Planet och WWF räddar orangutanger.
Orangutangen är hotad.
Tjuvjägarna dödar orangutangen.
Av Jesper
________________________________________________________
Orangutangen äter frukt, blad, bark
och blommor.Orangutangen en apa.
Orangutang kan inte leva utan träd.
Honan och ungarna sover uppe bland träden.
Till natten bygger de sin sovplats av grenar.
Det finns 45 000-60 000 stycken.
Orangutangen kan leva i 35-50 år.
Orangutangen kan väga 50–100 kg.
Namnet orangutangen betyder
skogsmänniska.
Orangutangen lever i skogar.
Orangutangen är bra på att klättra.
Orangutangen är smart.
Vuxen orangutangen lever ensamt.
Orangutangen är brun och orange.
Av Yorsaliem
___________________________________________________
Orangutang lever i skogen.
Orangutang äter frukt och blad och
bark och blommor. Orangutang
sover i trädkojor. Orangutang är hotad.
Orangutang betyder skogsmänniska.
Orangutang är bra på att klättra
Orangutang är fin.
Orangutang äter växter.
Orangutang är smart.
Orangutang har stor mun
Orangutang kan inte leva utan träd.
I indonesien finns orangutang
WWF jobbar för orangutangen.
Orangutang äter ibland ägg.
Orangutang är en apa.
Orangutang är en gorilla.
Orangutang är med sin mamma.
Orangutang är smart apa.
Både hanar och honor får skägg.
Orangutang är stor och liten.
Orangutang lever i 35-50 år.
Orangutang har häftiga fötter.
Panda planet och WWF räddar orangutang.
Orangutang är lik gorillan.
Orangutang har en liten näsa.
Orangutang kan inte simma.
Orangutang väger 50 -100kg.
Av Eldana
_________________________________________________________
Orangutangen lever i skogen.
Orangutangen är bra på att klettra.
Orangutangen äter växter.
Orangutangen betyder skogsmänniska.
Orangutangen äter frukt.
Orangutangen är smart.
Orangutangen är fin.
Orangutangen äter frukt och blad och
bark och blommor.
Orangutangen sover i trädkojor.
Orangutangen är hotad.
Orangutangen har hår på huvet.
Orangutangen har små ögon.
Orangutangen har stor mun.
Hanens kunder blir stora.
Orangutangen kan inte leva utan träd.
WWF jobbar för orangutangen .
Orangutangen har små öron.
Orangutangen äter honung.
Orangutangen äter ibland ägg.
 Orangutangen är med sin mamma.
Orangutangen är en apa.
Både hanar och honor får skägg.
Orangutangen äter insekter.
Orangutangen är ett klätterdjur.
Orangutangen kan ungefär bli en meter.
Orangutangen har häftiga händer.
Orangutangen har häftiga fötter.
Orangutangen har en liten näsa.
Orangutangen lever till 35-50år.
Orangutangen lever i indiska Afrika.
Orangutangen är smart för att den
kan göra eget paraply.
Orangutangen är lik gorillan.
Panda planet och WWF räddar orangutangen.
Orangutangen är det gulligaste djuret.
Orangutangen gillar att klättra.
Orangutangen kan inte simma.
Av Fiona
________________________________________________________
Orangutangen lever i Indonesien, på öarna och Sumatra.
Orangutangen äter frukt, blad, bark, blommor, honung,
insekter och ägg. Orangutangen använder blad till paraply.
Orangutangen betyder skogsmänniska.
Orangutangen har orange päls.
Det finns 45 000- 60 000 orangutang.
Orangutangen en riktigt klätterproffs.
Orangutangen är smart.
Hanarna har stora kinder.
WWF jobbar för att rädda orangutangen.
Orangutangen kan bli 50 kg-100 kg.
Orangutangen har lång päls.
Hanarna och honorna får skägg.
Orangutangen har en rosa mun.
Orangutangen är inte bra på att klättra.
Orangutangen är hotad.
Orangutangen har små öron.
Orangutangen har orange ögon.
Orangutangen kan bli ungefär en meter.
Orangutangen sover i trädkojor.
Orangutangen är en apa.
Orangutangen är ett däggdjur.
När orangutangen blir vuxna lever dom själva.
Orangutang är söta.
Orangutangen är korta.
När orangutangen klättrar har den med sig verktyg.
Orangutangen är smart.
WWF har jobbat i 50 år för att rädda orangutang.
Orangutangen klättrar jätte högt.
Orangutangen är släkt med apor.
Av Orwa

Okapin

Den här veckan har eleverna själva fått välja ett djur att  läsa och skriva om som bor i regnskogarna i Asien eller Sydamerika. Här kan man lära sig om det mystiska djuret okapin:

 

Okapin är ett giraffdjur.
Kalvarna kan gå redan efter en halv timme.
Föst så trodde man att okapin var ett fejkdjur.
Okapin ser ut som en giraff.
Okapin är utrotningshotad.
Okapin kan bli 1,7 meter lång.
Okapin har en blåaktig tunga.
Okapin är ensam, men när det är parning så letar
dom upp varandra med lukten.
Okapin kan ha pälsklädda horn som giraffen.
Okapin lever i regnskogen i Kongo i Afrika.
Okapin är en växtätare.
Vi tror att okapin kan bli 25 år för att giraffen
kan ju också bli det. Jag tror att okapin kan
väga 1200 kg ungifär.Okapins ben ser ut som
zebraben. Den långa tungan kan dom peta i
näsan och ögonen med. Okapin brukar vara i
zoo för att dom ska kunna föda up barn. mer okapis kalvar.
Okapin är ett coolt djur. Okapin har en kraftig hals.
Okapin springer snabbt. Okapin har svarta ögon.
Okapin har ferierna är svart, lite grå, vit, och brun.
Okapin har coola mönster.

Av Alicia

_________________________________________________________________

 

Okapin är hotad.
Okapin äter blad och bark.
Okapin har långa öron.
Okapin har lång tunga och tungan är blå.
Okapin har långa ben.
Okapin är stor.
Okapin har blandning av zebra och giraff.
Okapin har randiga zebraben.
Förr så trode man att okapin var fejk.
Okapin gömer sig på dagarna och smyger fram på natten.
Okapin har sin tunga till att äta,tvätta sina ögon och peta i näsan.
Okapin är ett giraff djur.
Okapin är ett häftigt djur.
Okapin ser utt som en giraff.
Av William
_________________________________________________________________
Okapin trodde man var fejk.
Okapin ser ut som man har satt ihop olika djur.
Lite zebra, lite åsna och lite giraff.
Trots okapins zebraränder är okapin ingen zebra.
Den är ett giraffdjur.Likheten mellan en vanlig
giraff och en okapi brukar ofta sitta i den kraftiga
framkroppen. Okapin kan också ha små
pälsklädda horn, som en giraff.Man brukar
inte se okapin så mycket i det vilda den är ganska skygg.
På dagen gömmer den sig sen på natten kommer
den fram och äter knoppar och blad.
Och till skillnad från giraffen så lever okapin helst ensam.
Förutom när det är dags för parning, då letar dom
upp varandra med hjälp av sina doftsignaler.
På en okapi kan mankhöjden bli upp till 1,7 meter.
Okapin är utrotnings hotad så det är tur att man
föder upp det på olika djurparker.
Efter en halvtimme kan en okapiunge stå upp på benen.
Precis som en giraff har en okapi en lång blåaktig  tunga.
Den använder dom för att få tag i mat men också för
att tvätta ögonen och peta i näsan.
Det finns bara en plats där okapin finns i en regnskog
i Kongo som finns i Afrika.
Av Agnes