Veckobrev

Vecka 23

Hej på er!

Vi hade en härlig dag i onsdags. Vädret var lagom varmt och alla var förväntansfulla när vi tog tåget till Örebro på morgonen. Guidningen på slottet var spännande och efteråt blev det mat på McDonalds som vi åt på Våghustorget. Sedan gick vi till Stadsparken och lekte. Där träffade vi faktiskt Gustavs som gick hos oss i årskurs 1. Han var där med sin klass! Innan vi gick tillbaka till tågstationen fick alla glass. Allt betalades med treornas klasskassa. Det var en toppendag!

På tisdag kommer våra treor att låna böcker att ta med sig hem och läsa över sommarlovet. De kommer att delta i Läsugglan som är Hallsbergs biblioteks sommaraktivitet. Det brukar vi ju vi delta i. Läser man minst 5 böcker under sommarlovet så får man en bok i present. Det är toppen att man läser under sommarlovet och sedan hämtar en gratisbok på Hallsbergs bibliotek.

Tack alla elever och föräldrar som planerade och genomförde överraskningen för oss idag!

Nu är det klart vilka lärare som kommer att ta över våra treor till hösten. Åsas klass kommer Eva Bojje att bli klasslärare för. Sedan är det en ny lärare som heter Sandra som kommer att ta Gunillas klass.

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 24:

 • Idrott måndag. Det är uteidrott och eleverna behöver inte byta om.
 • På tisdag kommer eleverna att låna minst 5 böcker med sig hem över sommarlovet på Ekens bibliotek.
 • På onsdag tänkte vi ha en ute-eftermiddag i Parken om vädret är ok. Lätt matsäck får medtagas om man vill. På förmiddagen städar vi i klassrummet och bänkarna
 • På torsdag är det skolavslutning. Vi träffas i klassrummet kl. 8:15. Där kommer vi bl a att se en film där alla klasser sjunger sina avslutningssånger. Skoldagen är slut ca 10:00.

 

 

Vecka 22

Hej hopp!

Sista 5-dagarsveckan är nu till ända och endast två 4-dagars veckor återstår! Vi har haft strålande dagar med sommarvärme så visst känns det att sommarlovet väntar runt hörnet.

Denna vecka har vi fortsatt att jobba med järnåldern och med substantiv. Likaså har vi tränat på fler matord på engelskan. På idrotten har det bland annat varit orientering på schemat och på musiken har våra treor sjungit sommarsånger. Dessutom jobbar vi med att göra klart saker som har blivit liggandes i bänkarna. Lågstadietiden går mot sitt slut.

Den festligaste saken denna vecka var fotbollsturneringen som gick av stapeln i tisdags. De treor som ville fick vara med, resten jobbade i klassrummet. Det var en solig och varm dag så det dracks mycket vatten när fotbollsspelarna kom tillbaka till klassrummen, trots att de flesta hade druckit mycket ur sina vattenflaskor under matcherna. Alla var glada och nöjda!

Bra att veta: Skolavslutningen är torsdagen den 11 juni. Inga föräldrar får vara med på plats p g a Covid19, men ni kan titta på den avslutningsfilmen som läggs ut på elevrådet.se och på stocksätterskolan.se. den dagen. Denna film kommer alla klasser ser i sina egna klassrum på avslutningsdagen. På filmen deltar skolans alla klasser med sånger. Skolans musiklärare Edvina har gjort fantastiska musikfilmer på alla låtar som eleverna på skolan har sjungit och spelat in. Detta vill ni alla se! Så fira avslutningen med oss hemifrån! Avslutningsdagen går eleverna i skolan kl.8.15-10.00, ingen skollunch serveras denna dag.

Vad händer med bloggen? När detta skolår är slut kommer denna blogg, stocksätter10.se, att läggas ned. Så ta er en sista titt innan det är försent. Det finns så många fina inlägg!

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, inget ombyte behövs. Sista läxhjälpen i trean finns att gå på för den som vill.

Tisdag: Åsa har semester då hennes dotter tar studenten, Amanda vikarierar.

Onsdag: Vi åker till Örebro på en klassresa. Detta ryms inom skoldagen men se till att ert barn är i skolan i tid då vi går direkt på morgonen. Man kan ha med sig en liten matsäck men vi kommer att äta på McDonalds. Vi kommer dessutom att gå en guidad tur på Örebro slott och besöka stadsparken. Läs mer om detta på bloggen.

Torsdag: Sista läxinlämningen!! Idrott, inget ombyte behövs.

Fredag: Lovdag!

 

Soliga hälsningar

Åsa & Gunilla

**************************

Vecka 21

Hej!

En kort vecka och ett kort veckobrev!

Denna vecka har vi jobbat på i klasserna precis som det sig bör. Veckans roligaste var ju Talangjakten på onsdagen. Det finns massor av talanger på vår skola och vi är jättestolta över det. Se allt om Talangjakten på elevrådet.se.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, inget ombyte behövs. Ingen läxhjälp efter skolan.

Tisdag: Fotbollsturnering för alla treor som anmält sig till detta.

Torsdag: Idrott, inget ombyte behövs.

Fredag: Ny läxa delas ut.

 

Ha det riktigt skönt denna långledighet!

Åsa & Gunilla

***********************

Vecka 20

Hej på er!

Den här veckan har vi lärt oss om nya uppfinningar under Bronsåldern. Hästen kom också till Sverige under den här perioden och man började att väva kläder av ull och lin.

På engelskan har vi bl a övat på matorden och gjort en övning som heter ”Give me five” där eleverna får komma på engelska ord i olika kategorier. Sedan har vi övat på läsning. Nästa veckas läxord är frukter!

Vi har börjat att träna på ordklasser. Den här veckan är adjektiv som vi övat på.

Eleverna har gjort ett nationellt matematikprov som handlade om geometri.

I torsdags spelades bidragen in till årets Talangjakt. Vi kommer få se och rösta på bidragen nästa vecka. Det blir spännande! Vi har flera elever från trean som är med: Mohanad, Norasia, Eldana, Agnes och Alicia. Sedan kommer William att utmana en lärare! Man kan se Talangjakten från och med onsdag nästa vecka på elevrådet.se.

Ha en skön helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 21:

 • Idrott måndag. Det är uteidrott och eleverna behöver inte byta om.
 • Läxhjälpen på måndag kl. 13:00-13:30.
 • Onsdag är det årets Talangjakt som vi kommer att titta på i klassrummen. Alla bidragen är förinspelade.
 • Torsdag och fredag är lovdagar och eleverna är lediga. Ingen ny läxa delas ut denna vecka.

 

 

 

Vecka 19

Hejsan!

Nu rullar veckorna på snabbt och det känns att vi är på sluttampen av detta läsår. Tänk att det bara är fem skolveckor kvar, och då är det bara två av dessa som är 5-dagars veckor.

Vi har gjort ytterligare ett nationellt matematikprov, vi fortsätter arbetet med bronsåldern och vi har haft ett prov på stenåldern.

Under helgen som var blev de flesta av våra fjärilslarver puppor. Detta kommer de att vara i ca en vecka så på måndag när vi kommer tillbaka kan vi ha de första fjärilarna. Sedan blir det spännande att vi kanske får se när några av pupporna förvandlas till fjärilar. Ett mirakel!

På musiken denna vecka har ljudet till treornas avslutningssång spelats in. Nästa vecka, på tisdag, ska själva filmen spelas in. Det vi skrev på bloggen om att treorna skulle ha med sig sommargrejer, typ solglasögon och badboll, gäller alltså till tisdagen den 12 maj. Det blev ett litet missförstånd där!

Idag har vi träffat våra fadderbarn i förskoleklassen. Vi var ute och lekte en bokstavslek. Dessa träffar är alltid mycket uppskattade av både våra treor och även av de yngre barnen. De gillar att träffas!

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, men inget ombyte behövs då de är ute. Läxhjälp efter skolan.

Onsdag: Trivselgruppen ska måla på skolgården, se till att de som är klassens representanter har kläder anpassade för detta.

Torsdag: Läxinlämning! Gunillas klass ska bada efter lunchen. Se till att packa med badkläder, badlakan och plastkasse. De ska vara tillbaka tills skoldagen är slut men vi vet att det kan hända att de blir lite försenade. Ingen idrott för Åsas klass. De som ska uppträda på Talangjakten ska spela in sitt bidrag denna dag. Se till att ha tränat ordentligt, ha på sig (eller med sig) det som man vill ha på inspelningen. För mer information om Talangjakten gå in på elevrådet.se

Fredag: Ny läxa delas ut.

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

*********************

Vecka 18

Hej på er!

I måndags kom Radio Örebro till oss. Det bestämdes väldigt fort via mail sent fredag eftermiddag så därför visste inte eleverna om det. Vi lottade 4 elever som fick bli intervjuade om vårt arbete med fåglar och specialpriset som vi vunnit. Det blev Ibrahim, Alicia, Emil och Klara. De var jätteduktiga! Det går fortfarande att lyssna på klippet på Radio Örebros hemsida. Det var förmiddagsprogrammet som vi var med på i måndags, den 27/4. Just nu har vi lite problem med att lägga in bilder på bloggen så inlägget får vänta…

På musiken har Edvina spelat in treorna när de framför olika sånger till skolavslutningen. Det blir annorlunda i år. Vi kommer inte att gå till Hembygdsgården utan vara kvar i klassrummen. Där kan vi se allas sånger på smartboarden istället för att samlas allihopa ute. Tyvärr får inga föräldrar vara med. Men filmen kan ses av alla.

Vi fortsätter att arbeta med historia och den här veckan har vi börjat att lära oss om Bronsåldern. Det kommer att vara ett litet prov under vecka 19 på Stenåldern så eleverna kommer att få träna lite hemma.

I torsdags hade vi en liten friluftsdag tillsammans med f-klass, ettorna och tvåorna. I olika grupper gjorde vi lekar utomhus. Det var kallt med väldigt trevligt!

Ha en skön helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 19:

 • Idrott måndag. Det är uteidrott och eleverna behöver inte byta om.
 • Läxhjälpen på måndag kl. 13:00-13:30. Då kan man få hjälp att träna på Stenåldersfakta.
 • Idrott torsdag. Det är uteidrott och eleverna behöver inte byta om.
 • Ny läxa delas ut på fredag.
 • Prov på Stenåldern på fredag.

 

 

Vecka 17

Hejsan!

Vilken härligt solig och varm vecka vi har haft! Det har inte varit några problem att få ut eleverna på rast. De har skyndat sig ut och njutit av solens värmande strålar. De bygger kojor och leker stenåldern där, det gungas, det sparkas fotboll och spelas basket. Det har verkligen varit en härlig sommarkänsla!

Denna vecka har vi gjort ytterligare ett nationellt prov i matematik, vi har jobbat vidare med stenåldern, fåglar och ord för mat på engelska. Det stora denna vecka var att vi fick fjärilslarver till våra klassrum. Eleverna jobbar två och två och har en fjärilslarv tillsammans. Larven har fått ett namn och mycket kärlek. Nu ska vi följa deras livscykel från larv till puppa och sedan slutligen till fjäril. Efter det blir det fjärilsutsläpp. Se film på hur det var när vi fick våra larver i ett inlägg på vår blogg.

Veckan avslutades på bästa sätt med en fest för att fira att våra fantastiska elever har gått 500 dagar i skolan. Det var fika, film, godis, glitter, disco och glädje! Tänk att våra fjärilslarver fick vara med på detta! Det blev den sista utav dessa jämna hundradagarsfester hos oss på Eken. Vi får se om Rönnen tar vid där vi avslutar, det önskar våra elever.

Kom ihåg: Ni vårdnadshavare har fått en enkät från kommunen som ska besvaras på internet. Dessa ska vara besvarade i april så det finns fortfarande några dagar för er kvar att få säga vad ni tycker om skolan. Om ni har tappat bort lappen så hör av er så fixar vi en ny!

För kännedom: Vi är just nu inne i den vecka då de elever som vill uppträda på skolans Talangjakt detta år ska anmäla sig. De har på sig att anmäla sig till på tisdag i nästa vecka, 28/4. Bara för att man har anmält sig betyder inte att man blir med, det är för många som vill delta så lottning kommer att ske. Talangjakten är den 20 maj men spelas in 14 maj och ses i klassrummen på en film då vi inte ska ha stora samlingar i dessa coronatider. Om ni vill veta mer om detta så gå in på elevrådet.se där all information kommer att finnas.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, inget ombyte behöver skickas med då de är ute. Läxhjälpen är efter skolan.

Torsdag: Vi har en lekstund F-3 på förmiddagen. Läxinlämning. Ingen ny läxa delas ut denna vecka! Åsas klass har bad i Alléhallen (Gunillas har bad 14/5). Skicka med badkläder, badlakan och en plastkasse. De går dit efter lunchen och ska vara tillbaka till vi slutar men som ni nog känner till så kan de bli lite sena dessa dagar, promenaden tillbaka tar oftast längre tid än vad de har beräknat. Ingen idrott för Gunillas klass.

Fredag: Lovdag!

 

Trevlig helg!

Åsa & Gunilla

***************************

Vecka 16

Hej på er!

Nu är vi igång igen efter påsklovet. Det känns jättebra och vi ska njuta av den tiden som är kvar av trean. Hur det blir med ev. planerade utflykter är inte helt klart än men vi hoppas att vi ändå kan få till en härlig avslutning av våra år tillsammans!

Vädret har varit lite varierande men vi har fått en del sol! Treorna vill gärna ta av sig och springa utan jacka. Vi försöker prata med dem om att behålla jackan på. Ni får gärna ta det hemma också!

Vi har börjat att öva på ord för mat på engelskan. Det kommer ni att märka i läxan också. Nu har eleverna matord att lära sig stava och säga varje vecka. Vi förhör som vanligt på torsdagarna.

Vi fortsätter att arbeta med historia och den här veckan har vi bl a lärt oss om skillnaden mellan den äldre stenåldern och den yngre stenåldern.

Nu har utvecklingssamtalen startat. Eleverna har förberett sig och kommer precis om i höstas att hålla i en del av samtalet. Ni vårdnadshavare kommer också att få hem frågor att svara på inför samtalet.

Glöm inte att svara på kommunenkäten som ni har fått hem!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 17:

 • Idrott måndag. Det är uteidrott och eleverna behöver inte byta om.
 • Läxhjälpen måndag 13-13:30.
 • Elevråd på måndag kl. 8:15.
 • Idrott torsdag. Det är uteidrott och eleverna behöver inte byta om.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.
 • På fredag firar vi 500 dagar i skolan! Det blir en festdag!

 

Vecka 14

Hej på er allesamman!

Tänk att det redan är april! Nu är våren här på riktigt! Vitsipporna blommar i skogen och vi har sett en fjäril till och med. Mitt i allt det våriga finns oron för coronaviruset. Vi är dock väldigt glada att de flesta av våra elever är tillbaka i skolan efter några veckor där vi haft hög skolfrånvaro i våra klasser. Vi har börjat med att tvätta av alla bänkar och stolar en gång per dag och vi är noga med handtvätt och med att hålla avståndet när vi t ex står i kö.

Det har lästs mycket denna vecka! Vi har ju haft läsvecka på skolan. Eleverna har både läst fysiska böcker men även böcker på lärplattorna. Det har byggts kojor i klassrummen under lässtundera och det har mysts under täcken med kudde och gosedjur. Våra treor har läst för sina fadderbarn i förskoleklassen och vi avslutade denna läsvecka med en pyjamasdag. Ni hör ju att det har varit en ovanligt härlig vecka!

Den är veckan har vi kört ett av de nationella proven som vi inte längre är tvungna att köra, men som vi nu använder som arbetsmaterial för att stämma av om våra elever når upp till målen för åk 3. Vi gjorde läsförståelsetestet på en faktatext. Texten handlade om olika sorters träd. Inget utav dessa resultat ska dock rapporteras in till Skolverket.

I onsdags var det 1 april och givetvis passade vi på att lura våra elever. I klasserna lurade vi våra elever att de skulle ta hem en app som hette Fooly och hela skolan lurades av elevrådet att den linbana som vi väntar på till skolgården hade blivit uppsatt vid Östansjö skola. Se blogginlägg om vårt bus i trean på vår sida och skolbuset på elevrådet.se.

Ni har fått lappar hemskickade denna vecka b l a inbjudan till utvecklingssamtal och även en föräldraenkät från kommunen. Om dessa lappar ej kommit hem som de ska så hör av er till oss.

 

Detta händer nästa vecka:

P Å S K L O V !

 

Detta händer vecka 16:

Måndag: Lovdag!

Torsdag: Idrott! Nu kör de idrotten utomhus. Inget ombyte behövs.

Fredag: Ny läxa delas ut.

 

 

Vi önskar er alla en härlig påsk! Stanna hemma och mys!

Åsa & Gunilla

 

***************************’

Vecka 13

Hej på er!

Det är konstiga tider nu och vi vet fortfarande inte hur det blir i framtiden. Men vi kör på och jobbar vidare så länge inget annat bestäms.

Vi har pratat om miljöfrågor och Världsnaturfonden som på lördag genomför världens största miljömanifestation, Earth hour. Mellan 20:30-21:30 släcker vi ner för klimatet. Stocksätterskolan deltar!

Den här veckan har vi fört över våra insamlade pengar från Öppet hus till WWF i Australien. Det finns ett inlägg på bloggen om det, totalt fick treorna ihop 12 649 kr! Det är bra jobbat!

Den här veckan har Gunilla bjudit på glass! Hon fyllde 50 år förra veckan och medans vi åt glass visade hon korta avsnitt från några barnprogram som hon gillade när hon var 10 år. Tack Gunilla!

Vi fortsätter att arbeta med historia och den här veckan har vi lärt oss om flyttblock, rullstensåsar, isräfflor (rispor) och grytor.

Som ni säkert hört så är nationella proven inställda. Vi kommer dock att låta eleverna göra en del prov för att vi ska ha underlag till omdömena.

Nästa vecka är det läsvecka här på Stocksätterskolan. Då kommer vi att läsa extra mycket och ha fokus på läsning genom olika aktiviteter. Eleverna får ta med sig en filt, kudde och gosedjur om man vill.

Glöm inte bort att delta i Earth hour på lördag mellan 20:30-21:30!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 14:

 

 • Idrott måndag. Det är uteidrott och eleverna behöver inte byta om. Men om vädret är för dåligt blir det inneidrott med ombyte och dusch efteråt.
 • Läxhjälpen måndag 13-13:30.
 • Idrott torsdag. Det är uteidrott och eleverna behöver inte byta om. Men om vädret är för dåligt blir det inneidrott med ombyte och duschning.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.
 • Vi avslutar läsveckan med en pyjamasdag på fredag!

 

 

 

Vecka 12

Hej alla härliga föräldrar!

En vecka där många bänkar har stått tomma är nu till ända. Vi har haft stor frånvaro i våra klasser, hur många som är sjuka och hur många som stannar hemma ändå vet vi inte. Våra direktiv på skolan är att man ska vara i skolan om man är frisk, bara vara hemma om man är sjuk. Personalen på skolan har samlats varje dag och gått igenom hur läget ser ut på skolan och om det har kommit någon ny information från kommunen eller riksdagen. Det har vidtagits fler säkerhetsåtgärder på skolan. Det finns en film om detta på elevrådet.se, där många av våra elever är med, som handlar om några av de förändringar som vi gör på skolan i dessa virustider. Här kan ni läsa några av dem:

 • Alla elever och personal blir serverade skollunchen och tar endast bröd och dryck själva.
 • Skolans toaletter städas två gånger per dag.
 • Alla klassrum städas dagligen.
 • Ytor som vi ofta rör vid, t ex handtag, torkas av dagligen.
 • Papperskorgar töms varje dag.
 • Tvål och papper fylls på varje dag.
 • Alla eleverna har tvättar händerna noga flera gånger per dag.

Vi i personalen förbereder oss på hur vi ska hantera undervisningen OM en skolstängning skulle bli aktuell. Detta är ingenting som vi har fått några uppgifter om ännu men vi måste fundera på hur vi skulle hantera en sådan situation. Vi har fått direktiv att från kommunen att alla elever ska ha med sig sina lärplattor hem IFALL det blir stängda skolor och fjärrundervisning. Dessa har skickats med hem idag. Lärplattorna ska vara med i väskan till och från skolan varje dag under en tid och ni föräldrar ansvarar för att få en rutin för detta. Vi kan från skolan stänga av lärplattorna så bli ej förvånade om så sker. Mer info finns i ett blogginlägg. Vi har även skickat med två läxor hem och fem böcker att läsa. Men som det är just nu, i skrivandets stund, kör vi på med skola som vanligt till något annat sägs från högre ort! Det finns en film där många av våra elever är med som handlar om de förändringar som vi gör på skolan på elevrådet.se.

På grund av den stora frånvaron, både elevers och personals, har vi inte gjort några nationella denna veckan. Vi avvaktar direktiv men räknar med att vi snart kan köra vidare med dessa.

Denna vecka har vi gjort LegiLexi-testen med alla treor som är på skolan. Det är fjärde gången som vi gör detta läs- och ordförståelsetest.  Vi avslutade veckan med att Rocka Sockorna för att visa att vi tycker om alla människor! Olika är roligt!

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, skicka med ombyten och badlakan! Läxhjälp efter skolan.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyten och badlakan! Läxinlämning!

Fredag: Ny läxa delas ut.

Lördag: Earh Hour! Släck ner alla lampor mellan kl.20.30-21.30 och visa att du bryr dig om vår jord och alla oss som bor på den, både djur och människor.

Vi önskar er en fin helg!

Åsa & Gunilla

 

****************************

Vecka 11

Hej hej!

Nu är denna vecka snart slut. Vad gäller Corona-smitta så har vi just nu ingen på Stocksätterskolan och vi kör på som vanligt tills vi får andra direktiv. Vi är noga med handhygien och det är viktigt att man stannar hemma om man är sjuk. Men däremot är det inte ok att vara hemma pga rädsla för viruset. I skolan är det lugnt och eleverna är noga med att tvätta händer och nysa i armvecken. Om det blir ny information så lägger vi ut det på bloggarna direkt!

I matematiken har vi bl a tränat på area, omkrets och geometriska figurer. Vi övar också på den digitala klockan.

Den här veckan har eleverna svarat på två enkäter om skolan, trygghet och kunskaper. Den ena kom från skolan och den andra är kommunens enkät som alla elever från årskurs 3-9 svarar på. Även vårdnadshavare kommer att få svara på en liknande enkät.

Vi har börjat med nationella proven och kommer att försöka hinna med så många delprov som möjligt de kommande veckorna.

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 12:

 • Idrott måndag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Läxhjälpen måndag 13-13:30.
 • Måndag är Gunilla ledig. Marwa vikarierar.
 • Idrott torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.
 • På fredag firar vi Rocka sockor som är en dag där man visar att det är ok att vara olika och att alla får vara som de är. (Den riktiga Rocka sockor är egentligen på lördag.)

 

 

Vecka 10

Hej alla föräldrar!

Ja, nu har den första vårmånaden startat! Det har känts som vår en god stund men nu är den här på riktigt. Det kan vara ganska blött ute dessa dagar och det är många av våra elever som kommer in med blöta kläder och skor. Se till att det finns extrakläder och gummistövlar på skolan för vi går ut varje rast oavsett blöta eller torra kläder.

Denna vecka har vi börjat jobba med istiden på NO:n. Vi har sett filmer om hur vi kan se spår av istiden i vår omgivning och vi har även börjat att skriva och rita i en ny skrivbok som ska handla om forntiden. Vi kommer att ta oss fram i historien från istiden till stenåldern och bronsåldern och sedan fram till järnåldern. Detta arbete kommer att avslutas med att vi åker på en bussresa till Ekehagens Forntidsby den 25 maj.

Vi jobbar mycket på att förbereda oss inför de stundande nationella proven som vi kommer att börja med i nästa vecka. Eleverna gör gamla test i både svenska och matematik. Proven pågår från v.11 fram till slutet av maj. Eftersom vi tror att ni som föräldrar är intresserade av att få veta hur dessa prov gick så har vi valt att lägga denna termins utvecklingssamtal efter att proven är gjorda och rättade. Det betyder att det blir sena utvecklingssamtal, de blir i maj och juni.

Alla våra treor jobbar inför nästa veckas Öppet hus både i klassrummen och på slöjden. De pärlar armband, gör reflexhjärtan och snickrar fågelholkar. Vi har fått jättebra respons från er föräldrar att ni vill hjälpa att fixa fikabröd till detta tillfälle. Tack för det! Se till att skicka med ert fika-bidrag till skolan på torsdag 12/3. Vi har skickat med en inbjudan med eleverna hem om vårt Öppet hus och det finns även att läsa på bloggen om detta. Ta med er släkt, grannar och vänner och kom på torsdag kl.17.30-19.30! Kvällen är obligatorisk för våra treor! Varmt välkomna!

Det kommer att börja en ny tjej i Åsas klass på måndag. Vi hälsar henne varmt välkommen och hoppas att hon ska trivas här hos oss!

För kännedom: Måndagen den 16 mars har Gunilla semester. Marwa vikarierar för henne.

Detta händer nästa vecka:

Hela veckan: Vi kommer att jobba med de nationella proven i svenska.

Måndag: Idrott! Skicka med ombyte och badlakan. Läxhjälp efter skolan.

Torsdag: Skicka med ert fika-bidrag till skolan. Idrott! Skicka med ombyter och badlakan. Läxinlämning! På kvällen är det Öppet hus på Eken kl.17.30-19.30. Välkomna alla! Kvällen är obligatorisk för våra elever. Om de inte kan närvara ska en ledighetslapp lämnas in.

Fredag: Ny läxa delas ut!

 

Ha en härlig melodifestivalshelg!

Åsa & Gunilla

**************************

Vecka 9

Hej på er!

Nu är vi igång igen efter sportlovet. Det kanske inte blev något vinterväder men skönt för eleverna att få vila lite från skola och läxor!

Den här veckan har vi repeterat världsdelar, världshav och kontinenter. Nästa stora område blir historia. Vi kommer att jobba med istiden och forntiden. Sedan blir det ett besök den 25 maj till Ekehagens forntidsby! Det brukar vara väldigt spännande och lärorikt.

Åsas treor har åkt skridskor denna vecka. Det är jätteroligt att se att alla verkligen blir bättre och bättre! Tack alla vuxna som hjälpte till!

I matematiken har vi bl a tränat på uppställningar och bråk. Den här veckan har alla treor skrivit berättelser om drömmar.

Snart kommer alla vårdnadshavare att få svara på en enkät om skolan. Ni kommer att få inloggningsuppgifter och sedan få svara på webben. Vi vill att så många som möjligt svarar! Det är viktigt för oss för att vi ska få veta vad ni tycker om bemötande, trygghet, kommunikation och inflytande!

Den här veckan har ni fått hem ett papper om bidrag till fikaförsäljningen på Öppet hus den 12 mars.

Glöm inte bort att fylla i den och skicka med tillbaka!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 10:

 • Idrott måndag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Läxhjälpen måndag 13-13:30.
 • Onsdag är Åsa ledig. Marwa vikarierar.
 • På torsdag ska Gunillas klass gå till Ishallen och åka skridskor. Skicka med skridskor och hjälm om ni har, de som inte har egna får låna av skolan. De som vill kan ta med en liten matsäck. Om det finns någon förälder som har möjlighet att följa med och knyta skridskor så är ni varmt välkomna! Gabi räknar med att de är tillbaka till när skolan slutar men det kan ju trots detta bli lite förseningar denna dag. Ingen idrott för Åsas klass denna dag.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

 

Vecka 6

Hej på er alla föräldrar!

Vi går mot ljusare tider! Tänk att vi redan är inne i den sista vintermånaden, fast så mycket till vinter har vi ju inte haft. Det känns ändå härligt att ljusare och varmare dagar väntar runt hörnet.

Denna vecka har vi gjort ytterligare ett gammalt nationellt prov i matten. Det är superbra att få prova att göra dessa prov innan det är dags på riktigt. Vi kommer att starta v.11 och hålla på med det fram till v.20. Det är många prov som ska klaras av, både individuella och i grupp. Vi börjar med svenskan och fortsätter sedan med matten. De elever som räknas som nyanlända, dvs har varit i Sverige i fyra år eller mindre, håller just nu på att gör ett test som heter ”Bygga svenska” för att kontrollera deras svenskkunskaper. Om dessa är för låga räknas inte deras resultat med i statistiken, men alla gör proven. Det kan vara bra att påminna er om att under provperioden ges i princip ingen ledighet om det inte finns synnerliga skäl till detta.

Gunillas klass var till Ishallen denna vecka. Det är fantastiskt att se våra treor åka skridskor. Det är så mycket glädje och kämpaglöd. Inga sura miner trots vurpor och kalla fötter. Tack till alla vuxna som ställde upp och var med och knöt skridskor mm! Blogginlägg från detta kommer!

Skolinspektionen besökte vår skola i tisdags och onsdags. De var med på lektioner, däribland besökte de 3A:s musiklektion, och de intervjuade både personal och elever. Vilka elever som blev utvalda gick efter klasslistan och det var en elev från varje klass på skolan. Resultatet av inspektionen kommer efter ca tre månader så fram mot sommaren kan vi alla ta del av deras tankar om vår skola.

Idag fredag har vi städat vid Ahlsell, detta har ännu ej skett i skrivandets stund, och en reporter från radio Örebro var med. Det finns en länk på bloggen som ni kan klicka på för att höra radioreportaget. Dessutom hoppas vi att ni inte har missat att vi även har varit med i ett reportage i Nerikes Allehanda och vi har även varit med i Volvos egen personaltidning, det finns givetvis blogginlägg om detta. Ni kan även se två inlägg med filmer från städningen på bloggen. Vilka miljöhjältar era barn är! Deras insats berör många! Barn kan vara med och förändra vår värld till något bättre!

Skriv in i almanackan: Vi på Eken kommer att ha ett Öppet hus torsdagen den 12 mars. Våra elever kommer då att sälja fika, reflexer, armband och fågelholkar och alla pengar går då oavkortat till vår insamling till djuren i Australien som vi skänker dit via Världsnaturfonden. Mer information kommer på bloggen inom kort!

Spana in: Vi har skickat hem en broschyr med tips om vad som finns att göra i kommunen på sportlovet. Titta i den redan nu för på vissa aktiviteter finns det bara ett visst antal platser att boka. Dessutom har våra elever fått en lapp från biblioteket om Bokslukarna som även detta äger rum på lovet.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Lovdag!

Torsdag: Idrott, packa med idrottskläder och badlakan. Läxinlämning!

Fredag: Alla hjärtans dag-firande på skolan. Ingen ny läxa delas ut. På kvällen, kl.18.00-21.30, ordnar våra 6:or disco i gympasalen. Mer info om discot finns som ett blogginlägg.

 

Vecka 8:

S P O R T L O V !

 

Må bäst!

Åsa & Gunilla

**************************

Vecka 5

Hej igen!

Här kommer ett nytt veckobrev!

I matematiken har vi bl a tränat på att sätta ut bråktal på tallinjer. Eleverna har arbetat i par men också individuellt med att göra en egen tallinje och placera ut olika bråktal.

Vi har också övat på att skriva en faktatext med hjälp av stödord. Den här gången handlade det om hur djur gör när de sover. Det var samma text som vi använde när vi tränade på läsförståelse för ett par veckor sedan.

Vi har pratat om hur läget är just nu i Australien med bränderna och vad som görs där nu för att rädda de djur som haft turen att överleva. Pengar behövs för att ge dem mat, vatten och veterinärvård. Det är motivation som gör att vi fortsätter att städa och samla in pengar till Världsnaturfonden i Australien. Den här veckan har vi städat åt Volvo BM. Mer om det kommer på bloggen.

Nerikes Allehanda har besökt oss. De kommer att skriva ett reportage om vårt arbete. Det känns jätteroligt och vi hoppas att det inspirerar fler skolor att städa för att samla in pengar till välgörande ändamål!

Åsas grupp har åkt skridskor. Det var en rolig eftermiddag och eftersom vi hade flera vuxna som hjälpte till så blev det mycket istid för eleverna! Tack för hjälpen!! Vi siktar på ett tillfälle till innan påsk!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 6:

 • Idrott måndag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Läxhjälpen måndag 13-13:30.
 • Tisdag kommer Skolverket till oss på Stocksätterskolan. De kommer att intervjua elever och personal.
 • Onsdag förmiddag ska vi till Ahlsells och städa. Glöm ej reflexväst och det kan också vara bra med oömma kläder som får bli lite smutsiga! Om någon vuxen vill följa med är man välkommen. Hör av er till oss. Det är alltid bra med fler vuxna!
 • På torsdag ska Gunillas klass gå till Ishallen och åka skridskor. Skicka med skridskor och hjälm om ni har, de som inte har egna får låna av skolan. De som vill kan ta med en liten matsäck. Om det finns någon förälder som har möjlighet att följa med och knyta skridskor så är ni varmt välkomna! Gabi räknar med att de är tillbaka till när skolan slutar men det kan ju trots detta bli lite förseningar denna dag. Ingen idrott för Åsas klass denna dag.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

 

Vecka 4

Hejsan!

Då har ännu en vecka passerat och här kommer traditionsenligt ett veckobrev.

Den här veckan har vi jobbat med stapelmodeller och additiv jämförelse i matten. Det betyder att eleverna ska se sambandet mellan utsagor av typen 4+3=7, 3+4=7, 7-4=3 och 7-3=4. När vi jobbade med detta använde vi oss av multilink (stapelbara plaskuber) och tallinjen.

Vi har haft klassråd och elevråd denna vecka. Från elevrådet fick alla klasser ut ett papper där vi skulle fundera över hur vi får matro i matsalen. Det har visat sig, genom den trivselenkät som alla skolans elever gjorde i höstas, att det väldigt många elever som tycker att det saknas matro under skollunchen. Vår rektor Peter och vår biträdande rektor Sara samlar in alla enkäter från klasserna och jobbar vidare med denna fråga utifrån vad klasserna skrivit.

Det var en mycket trevlig resa som vi gjorde i tisdags! Vi tog tåget till Örebro och gick till konserthuset där vi med musikens hjälp fick besöka världens sju underverk. Ayla, känd från Bolibompa, var flygvärdinna och hon berättade fängslande om var och en av dessa byggnader. När vi gick tillbaka till skolan plockade Emilia en blomma. Den 21 januari!! Se film från detta på bloggen!

Åsa kom med en briljant idé! Våra treor är jätteduktiga ju att plocka skräp! Därför tog Åsa kontakt med några företag och frågade dem om vi får komma och städa hos utanför deras lokaler mot en frivillig slant. Pengarna skänker vi sedan till Världsnaturfondens insamling som går till djuren i det brandhärjade Australien. Genialt! Vilken bra grej! Vi fick napp från några företag så i tisdags var Åsas klass och städade utanför Dollar Store. Det blev åtta sopsäckar med skräp! Sedan samma dag städade Gunillas klass utanför Sibylla så att det skulle vara fint till invigningen dagen därpå. Då blev det sju sopsäckar fyllda med skräp! Se filmer från detta på bloggen inom kort!

 

Detta händer nästa vecka:

 • På måndag är det idrott, packa med idrottskläder och badlakan. Efter skolan är det läxhjälp för den som vill.
 • På tisdag och torsdag är det fritidsorkestern efter skolan.
 • På torsdag ska Åsas klass gå till Ishallen och åka skridskor. Skicka med skridskor och hjälm om ni har, de som inte har egna får låna av skolan (vecka 6 går Gunillas klass). De som vill kan ta med en liten matsäck. Om det finns någon förälder som har möjlighet att följa med och knyta skridskor så är ni varmt välkomna! Gabi räknar med att de är tillbaka till när skolan slutar men det kan ju trots detta bli lite förseningar denna dag. Ingen idrott för Gunillas klass denna dag! Läxinlämning!
 • På fredag delas ny läxa ut.

 

Varma hälsningar

Åsa & Gunilla

*****************************

Vecka 3

Hej på er!

Hoppas er vecka har varit bra! Vi har haft en fullspäckad vecka!

I matematiken har vi tränat på kilogram (kg) och hektogram (hg). Vi har också övat på gamla nationella prov om uppställningar, hundratal, tiotal och ental.

Även i svenskan har vi gjort ett gammalt nationellt prov för att eleverna ska få träna och bli säkrare innan det är dags på riktigt.

I biologin har vi tränat på fåglar och pratat om faror som hotar våra flyttfåglar när de ska ta sig över Europa och Afrika.

Den här veckan har eleverna haft teknik och övat på hållfasthet i tekniska konstruktioner. De fick också prova att bygga egna broar. Det kommer att komma en film på bloggen.

Från och med nästa vecka byter vi idrottslektioner mellan grupperna på måndagar. Det betyder att Gunillas treor börjar med idrott på måndagar kl. 8:15. Åsas treor börjar i klassrummet och har därför idrott 9:15.

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 4:

 • Idrott måndag och torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan. Från och med vecka 4 är det Gunillas grupp som börjar med idrott kl. 08:15. Åsas grupp börjar morgonen i klassrummet.
 • Läxhjälpen måndag 13-13:30.
 • På tisdag ska vi till Örebro konserthus och se en föreställning som heter ”Världens sju underverk”. Se inlägg på bloggen om konserten! Vi åker tåg och kan kanske bli lite sena tillbaka till skolan.
 • Åsa är ledig torsdag och fredag. På fredag vikarierar Rebecka Melin.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

 

Vecka 50

Hej på er!

Det här är det sista veckobrevet för det här året!

Den här veckan har det tränats ganska mycket inför luciaföreställningarna på torsdag och fredag. När det här veckobrevet skrivs har vi varit i på BOB i Kumla och på Knuten i Hallsberg. Det har gått jättebra och treorna har fått mycket beröm! Missa inte föreställningarna på skolan på Luciadagen! Film kommer att läggas ut på bloggen så småningom!

I svenskan den här veckan har vi förutom att träna läsning och läsförståelse också skrivit en faktatext om rymden.

I matematiken har vi tränat på att faktorisera och primtalen under 100. Att faktorisera betyder att dela upp tal i multiplikationer, t ex 105 = 5 x 21 = 5 x 3 x 7. Vi ska faktorisera tills det bara är primtal kvar.

Nästa vecka kommer alla att låna böcker att läsa hemma över lovet.

Det var allt denna vecka! Ha det bra!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 51:

 • Idrott måndag och torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Elevråd på måndag 10:00.
 • Jultema i grupper tillsammans med F-2 på onsdag förmiddag.
 • Skolavslutning på fredag. Dagen börjar som vanligt 8:15 i klassrummet. Sedan går vi till kyrkan för att se Rönnens julspel. Vi är tillbaka till skolan senast 10:00.

 

 

Vecka 49

Hej!

Om exakt en vecka lussar era fantastiska barn för alla här på skolan. Det kommer att bli högtidligt och fint! Vi hoppas att ni har möjlighet att se ett av deras framträdanden men om ni inte kan komma så filmar vi givetvis och lägger ut filmen på vår blogg. Vi lussar först torsdagen den 12 december på ett företag i Kumla (de betalar oss för detta). OBS! Alla ska vara i skolan kl.7.15! Vi träffas i klassrummen och byter om innan avfärden kl.7.30 till Kumla. Sedan lussar vi också på Knuten för de äldre som bor där. Vi lussar på Knuten ca kl.9.30 och om ni vill och har möjlighet får ni gärna komma dit och vara med på luciafirandet där. De slutar skolan på ordinarie tid. På fredagen den 13 december har vi två framträdanden i skolans matsal. Först lussar vi för eleverna i Fsk-2 kl.8.45 och sedan kl.10.10. för åk 4-6. Ni kan alltså vara med på något av dessa tre luciafiranden. Vid skolans luciafirande sitter eleverna närmast scenen och ni får ta plats bakom dem. Det är ganska många som har lånat lucialinnen och andra tillbehör inför torsdagens och fredagens framträdanden. Dessa ska ni stryka, hänga upp på en galge, sätta ert barns namn på och skicka med tillbaka till skolan senast på tisdag. Påminn era barn att öva på luciasångerna hemma!

Vi har adventsmys varje morgon då vi högläser, har tända ljus på bänkarna, öppnar adventskalendern och en julklapp. Vi kommer att fortsätta med detta fram till jullovet. Vårt adventsmys är förstås mycket populärt och en bra start på skoldagen.

På idrotten i måndags fick våra treor testa bågskytte. Många tyckte att det var roligt och vill börja på denna sport. Tyvärr räckte inte broschyrerna till men vi har fotat av en av dessa och lagt ut den på bloggen för de som är intresserade.

Tråkigt!! Det försvinner ganska många saker från vårt kapprum … Våra elever hittar inte sina inne- och uteskor, frukt försvinner, utebyxor saknas mm. Vi har hittat mössor och skor uppkastade på taket utanför vår entré och kläder inne på toaletterna. Detta känns inte bra! Vi har haft många snack i klasserna om detta och vi har försökt att få våra elever att lägga upp sina saker på hyllorna men det har inte blivit ordning på detta problem ännu. Ni får gärna prata om detta hemma.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, packa med gympakläder och badlakan. Läxhjälp efter skolan.

Tisdag: Alla luciakläder ska skickas med till skolan, strukna och namnade.

Torsdag: Alla ska vara i skolan kl.7.15! Vi träffas i klassrummen och byter om, kl.7.30 går bussen till Kumla. Vi lussar i Kumla och på Knuten. Om ni vill se firandet där så är det ca kl.9.30. Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxinlämning!

Fredag: Luciafirande på skolan kl.8.45 och kl.10.10. Ingen läxa delas ut!

 

Trevlig andra advent!

Åsa & Gunilla

********************************

Vecka 48

Hej i novembermörkret!

Den här veckan har verkligen inte bjudit på mycket solsken. Det är mörkt och grått ute! Men som tur är så har vi roligt i skolan ändå. Det var ju problem med dricksvattnet i början av veckan men nu så kan vi dricka det utan problem. Det är skönt! Förutom alla ämnen vi jobbar med så övar vi mycket till lucia-spelet och förbereder oss för december månad. Som vi skrev i förra veckobrevet så kommer vi att tända ljus på samlingarna och ha högläsning varje morgon. Det får inte vara ett doftljus men annars går det bra med vilket ljus som helst.

På religionen pratar Gunilla om islam och den här veckan har de bl a lärt sig om hur det ser ut i en moské.

Den här veckan har Gunillas elever fått jobba med lera i projektet från Skapande skola. Alla treor kommer att få hem sina alster innan jul.

I matematiken har vi bl a jobbat med multiplikativ uppdelning av tal i situationer med lika grupper. De har fått jobba med problemlösningsstrategier och även gjort egna uppgifter där man ska dela upp tal i grupper.

Tyvärr har det inte blivit någon slöjd denna vecka då båda slöjdlärarna har varit sjuka.

På engelskan har vi bl a övat på julord och klockan. Vi använder oss ofta av en sida som heter https://learnenglishkids.britishcouncil.org//. Där finns många olika övningar, filmer och sånger. Den finns även länkad på engelska bloggen.

Den här veckan har de elever som inte lämnat tillbaka låneböcker fått påminnelser med sig hem. Kolla efter böckerna hemma och skicka med tillbaka till skolan så fort som möjligt.

Det var allt denna vecka! Ha det bra!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 49:

 • Idrott måndag och torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Måltidsråd på tisdag 8:30.
 • Gunilla är ledig på måndag. Niklas vikarierar i klassen.
 • Fritidsorkester tisdag och torsdag.
 • Trivselgruppen samlas på torsdag kl. 8:15.
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

 

Vecka 47

Hej alla glada föräldrar!

Blött och grått, så är det nu i november. Det blir mörkare och mörkare för var dag som går. Tänk på att era barn har reflexer på sig när de är ute och går så här års och att de har fungerande cykelljus om de cyklar.

Denna vecka har vi jobbat med faktatexter om elefanter på svenskan. Vi har läst texter och sett filmer för att kunna skriva en riktigt bra text. I religionen har vi precis börjat att jobba om islam och det kommer vi att fortsätta med nästa vecka. På matten har vi arbetat med multipikativa faktorer med halvor, vi har då omgrupperat talen genom dubblering och halvering av faktorer.

Veckan avslutades med att vi Hallsberg fick bakterier i vattnet och allt dricksvatten måste kokas. Det kokades vatten på fritids men oj vad alla elever var törstiga just denna dag. Dessutom gick det rykten om att det hade kommit vatten i maten så det fanns ett gäng som helt plötsligt blev ”dåliga”. Om ni vill se en film om hur vi löste denna dag, med tanke på vattnet, kan gå in på elevrådet.se så får ni en liten inblick i det hela.

Lite info inför lucia: Vi kommer att Lussa på ett företag i Kumla och även på Knuten här i Hallsberg torsdagen den 12 december, det blir en bra sista träning inför luciadagen. Vi åker dit på skoltid. På fredagen, den 13 december, kommer vi att ha luciafirande för skolan. Det blir två föreställningar en kl.8.45 och en kl.10.10 och ni är varmt välkomna att komma och titta på vid något av dessa två tillfällen om ni har tid och möjlighet.

Nu närmar vi oss adventstider! Alla som vill får ta med sig ett ljus hemifrån och en ljusstake till det. Vi kommer att tända ljusen på morgonen när vi har högläsning. Dessutom får de som vill vara med på julklappsbyte. De som är med ska köpa en present för ca 40 kr, en present som passar för både pojkar och flickor och det ska inte vara något ätbart.

Kom ihåg: Denna lördag, den 23 november, kan ni göra gammaldags julpyssel i Hallsbergs Hembygdsgård mellan kl.10-13. Det är drop-in så ni kan gå dit när det passar. Alla är välkomna! Lappar om detta har skickats med hem till de elever som ville ha en lapp och det finns även ett blogginlägg om där ni kan läsa mer.

Information: Tisdagen den 3 december börjar det en ny flicka i Gunillas trea. Hon heter Inas och kommer från Långängskolan. Vi hälsar henne välkommen och hoppas att hon ska trivas hos oss!

Bra att veta: Gunilla har semester den 28/11-2/12 (tre skoldagar). På torsdagen och fredagen vikarierar en tjej som heter Belma i klassen och på måndagen är det Niklas som finns i klassen.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan.

Tisdag: Fritidsorkestern.

Onsdag: Gunillas klass ska skapa med lera.

Torsdag: Idrott, skicka med ombyte och badlakan. Läxinlämning! Fritidsorkestern.

Fredag: Ny läxa delas ut.

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

**************************

Vecka 46

Hej på er!

Nu är det mindre än en månad kvar till lucia! Vi har börjat öva på riktigt nu. Eleverna är taggade! Det kommer att bli en toppen-föreställning! Våra treor är fantastiska på att sjunga och vana att framträda. Det kommer att bli två föreställningar på förmiddagen i matsalen. Tider kommer senare men ni måste redan nu boka in lucia-dagen den 13 december. Påminna gärna era barn om att de måste öva in texterna hemma också!

På engelskan den här veckan har vi övat läsning genom en text om piglets och wild boars. Ni har säkert redan märkt att från och med förra veckan har treorna en kort text varje vecka i läxa att öva på hemma. Be dem gärna att läsa högt för er. Vi har också börjat öva på hur man säger bokstäverna på engelska. På piece-of-cake.se finns en video som vi har använt på lektionerna som heter ABC-rap!

I matematiken har vi övat på att sätta ut halvtal på en tallinje, t ex 1 ½ och 3 ½. Vi har också räknat halvor i olika tal och övat på talsorter.

På religionen har Gunilla pratat om de judiska högtiderna. Nästa religion blir islam.

Glöm inte att läsa elevernas fantastiska inlägg på bloggen!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 47:

 • Idrott måndag och torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Elevråd måndag 9:00.
 • Fritidsorkester tisdag och torsdag.
 • På onsdag kommer treorna att få skapa i lera genom projektet Skapande skola.
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

 

 

Vecka 45

Hej alla på er alla föräldrar!

Då är vi igång igen efter höstlovet. Den lilla snö som föll i helgen har legat kvar hela veckan och vindarna har varit kalla. Nu behöver alla ha varma skor, jackor, överdragsbyxor, mössor och vantar i skolan. Vi går ut alla raster.

Denna vecka har vi jobbat med judendomen. Vi har talat om deras heliga skrifter och deras heliga byggnad. Dessutom har vi sett på filmer om detta. I matten har vi bl a jobbat med positionssystemet. Vi talar mycket om tusental, hundratal, tiotal och ental. Vi har även jobbat med uppställningar.

På musiken har de börjat öva inför årets luciatåg på skolan. Vi har som tradition att det är skolans treor som ordnar detta. Alla har fått ett häfte med luciasångerna som de antingen har tagit med sig hem för att träna hemma eller som de har valt att ha kvar i skolan och träna på här. Det är obligatoriskt att delta och det finns luciakläder att låna från skolan vid behov. Vi har luciafirandet på skolan fredagen den 13 december. Mer information kommer.

I onsdags gick vi ut och spikade upp tre holkar i skogen som ligger intill vår skola. Två av holkarna var gjorda av några av våra treor och en var lagad av treorna. Nu hoppas vi att det ska flytta in fåglar i dessa holkar till våren. Vi tittade även in i den fågelholk som vi fick av Leif i våras och där har det bott en blåmes. Ett ägg låg kvar i holken.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, ta med idrottskläder och badlakan. Läxhjälp för de som önskar efter skolan.

Tisdag och torsdag: Fritidsorkestern efter skolan.

Torsdag: Idrott, ta med idrottskläder och badlakan. Läxinlämning!

Fredag: Ny läxa delas ut.

 

Ha en mysig helg!

Åsa & Gunilla

*********************************

 

Vecka 43

Hallå!

Idag när veckobrevet skrivs är det bara 2 månader kvar till julafton!

Den här veckan har alla treor gjort lästest i ett program som heter Legi lexi. Vi gör det 1 gång/termin. Det gör att man kan se hur eleverna utvecklar sin läsning när det gäller avkodning, ordförråd, hörförståelse och läsförståelse av korta och långa texter.

Vi har också firat FN-dagen den 24 oktober. Trivselgruppen hade förberett mallar och ritat jordklot. Sedan ritade alla sig själv på mallarna. Allt sattes sedan upp i korridorerna. Där kunde man också läsa fakta om FN.

Treorna har lånat böcker med sig hem så nu ska det läsas under höstlovet!

När det här skrivs har vi inte haft 400-dagars festen än, men eleverna ser fram emot att få 400 kr att handla för i vårt café, se film och göra uppgifter med 400 och att avsluta dagen med klassdisco!

Nästa vecka är det höstlov! Läs gärna på kommunens hemsida om roliga aktiviteter att delta i under veckan!

 

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 45:

 • Idrott måndag och torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Måltidsråd måndag 9:00.
 • Fritidsorkester tisdag och torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

 

 

Vecka 42

Hejsan!

Veckorna rusar fram och vi är redan i mitten av oktober. Det har varit en ganska blöt vecka vädermässigt men det hindrar inte våra treor på rasterna, det är full aktivitet. De spelar fotboll, bygger kojor, spelar badminton och hittar på en massa skoj. Det är så roligt att se!

Denna vecka har vi fortsatt med bedömningsstödet i matematik och i svenska. Vi har även gjort ännu ett gammalt nationellt prov i svenska. Denna gång var det ett läsförståelseprov på en skönlitterär text, det förra provet var på en faktatext. De fick passande nog läsa om när en klass skulle gå till badhuset, detta gör ju våra klasser denna och nästa vecka, och sedan fick de svara på 18 frågor till texten. Våra treor tycker om dessa test och det brukar eleverna göra. Vi tränar för att de ska lära sig upplägget på proven och för att de ska få känna på hur mycket de måste kunna läsa och förstå för att klara proven som kommer i vår.

Vi har talat om några bibliska berättelser på religionen och våra elever har lärt oss om fåglar på biologin. På bilden jobbar de med kalla och varma färger och på slöjden görs det bl a syetuier och båtar.

Bra att känna till: Denna vecka delade vi ut ett häfte om vilka aktiviteter som erbjuds under höstlovet. Om det har tappats bort så finns det att läsa på kommunens hemsida.

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, skicka med idrottskläder och badlakan. Läxhjälp efter skolan.

Tisdag: Fritidsorkestern spelar på en konsert i Adventskyrkan kl.18.30, samling kl. 17.30.

Torsdag: Åsas klass går till Alléhallen och badar. Packa med badkläder, badlakan och plastkasse. De kan bli lite sena tillbaka till skolan efter badet. Ingen idrott för Gunillas klass. Läxan ska lämnas in.

Fredag: Vi firar 400 dagar i skolan med en fest. De som vill får klä ut sig eller klä sig fina. Man får köpa med sig godis och/eller snacks för 20 kr. Ingen läxa delas ut. På fredagskvällen ordnar 6:orna disco på skolan i gymnastiksalen kl.18.00-19.30.

Må väl!

Åsa & Gunilla

*************************

Vecka 41

Hej!

Nu är det bara två veckor kvar till höstlovet och lite ledighet för våra treor. Det är de värda. Vi har jobbat hårt hela hösten! Det är mycket skrivövningar, läsning och matematik-test.

Den här veckan har vi börjat med kommunens bedömningsstöd. Det är olika tester i svenska och matematik som vi genomför nu under ett par veckor.

Gunilla har den här veckan har fortsatt att gå igenom kristendomen. Nu har de pratat om olika högtider och den heliga byggnaden kyrkan.

Det närmar sig 400 dagar i skolan för våra treor. Vi kommer att fira det fredagen den 25/10. Mer information kommer senare.

Vi har märkt att fler treor tar med sig mobiltelefonen till skolan. De är duktiga att lämna in den till oss på morgonen. Men vi har märkt att det skrivs en del till varandra på fritiden. Det är inte alltid snälla saker som skrivs. I skolan pratar vi om hur man är mot varandra på sociala medier och vad man ska tänka på men vi önskar att ni också hemma pratar med era barn och har lite koll på vad de är på för sidor på nätet. Tik Tok är just nu en populär app som många yngre barn gillar. Läs gärna länkarna:

Statens medieråd

allt-foraldrar-behover-veta-om-barnens-nya-favoritapp/

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 42:

 • Idrott måndag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Läxhjälpen måndag 13-13:30.
 • Fritidsorkester tisdag och torsdag.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Simträning på torsdag för Gunillas elever. Ta med badkläder! De ska försöka att vara tillbaka i skolan till kl.14.45 men de kan ev komma tillbaka lite senare än så. Obs: ingen idrott för Åsas treor den här torsdagen!
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

 

Vecka 40

Hej på er!

Denna vecka hade vi en riktigt regnig skoldag. Eftersom vi går ut varje rast oavsett väder så märkte vi att det var många av våra treor som saknade regnkläder och stövlar. Detta måste alla elever ha så vi ber er att se till att detta skickas med till skolan. Se även till att märka dessa kläder är ni snälla.

Vi har under veckan som gått jobbat vidare med kristendomen i religion, med våra vänskapsfilmer på tekniken och med multiplikation i matten. De första färdiga vänskapsfilmerna har vi publicerat på vår blogg och det kommer att läggas ut fler inom kort. Dessutom har våra elever i svenskan tränat på att skriva en faktatext med hjälp av stödord, precis på samma sätt som de får göra när de har nationella prov nästa termin.

I veckan har vi haft många samtal om hur vi ska ha det på rasterna p g a att det har varit några stökiga raster. Våra treor har kommit på en egen lek som heter ”Socialen” och som går ut på att några jobbar på Socialen och att de ska fånga in de andra. Ibland har dock socialarbetarna tagit i lite för mycket så det har blivit bråk. Efter våra samtal i klasserna har det blivit bra igen. Men visst är de för roliga, att de leker Socialen!!

Idag har vi funderat i klasserna funderat på hur vi ska fira att våra elever har gått 400 dagar i skolan. Vi kommer att ha en 400-dagarsfest fredagen den 25 oktober vilket eleverna givetvis ser fram mot.

Information: Vi kommer snart att ha bad för eleverna i trean; torsdagen den 17 oktober går Gunillas klass till badet och torsdagen den 24 oktober går Åsas klass dit.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, ta med idrottskläder och badlakan. Läxhjälp efter skolan.

Tisdag: Fritidsorkestern

Torsdag: Läxinlämning, idrott (skicka med idrottskläder och badlakan) och fritidsorkestern.

Fredag: Ny läxa delas ut.

 

Ha en riktigt trevlig marknadsdag!

Åsa & Gunilla

******************************

Vecka 39

Hej på er!

Hoppas er vecka har varit bra! Vi har haft en fullspäckad vecka!

I matematiken har vi tränat på tallinjer och linjäritet, att avståndet mellan tal ska spegla skillnaden! Eleverna har fått mäta ut tals platser på tallinjen och gjort olika hopp mellan talen som har speglat olika multiplikationstabeller.

I svenskan har eleverna tränat läsförståelse genom ett test som liknar de nationella proven som väntar i vår. Vi tycker det är viktigt att de är förberedda på sättet att ta sig an en text och svara på olika typer av frågor.

Vi har börjat med religion. Nu är det Kristendomen som är i fokus. Senare fortsätter vi med Judendom och Islam.

Vi ska ju egentligen ha Anna Samuelsson som resurs i våra klasser. Men hon har varit sjukskriven hela uppstarten av terminen och kommer att fortsätta vara det. Nu har vi bokat in Rebecka Melin till oss vissa stunder i veckan. Rebecka läser till lärare och har jobbat lite på skolan tidigare. Det känns bra!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 40:

 • Idrott måndag och torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Läxhjälpen måndag 13-13:30.
 • Fritidsorkester tisdag och torsdag.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

Vecka 38

 

Hej på er alla föräldrar!

Denna vecka har det varit kyligt på morgonen så tänk på att era barn behöver ha vantar, mössa och varmare jackor. Det har dock varit soliga dagar så på rasterna har temperaturen varit mycket behaglig.

I måndags började vår nya rektor att jobba på Stocksätterskolan. Han heter Peter Malmström Jonsson och bor i Örebro. Peter har gått runt och hälsat på alla klasser och han har suttit med och ätit lunch med oss i trean en dag. Om ni vill se hur han hälsades välkommen med en ”välkommen-film” kan ni gå in på elevrådet.se och titta på den.

Den här veckan har vi jobbat med multiplikativa uppdelningar i matten, alltså hur vi kan dela upp olika produkter i 1-10:ans tabeller. Vi har också jobbat med klockan och det är en hel del av våra elever som tycker att det är svårt. Träna gärna på klockan hemma! Fråga t ex: ”Hur mycket är klockan?”, Hur mycket var klockan för en timme sedan?”, Hur mycket är klockan om en kvart?” och liknande frågor.

Alla treor har blivit uppdelade i små grupper där de har i uppgift att göra en vänskapsfilm. Detta har de gillat! Filmerna kommer sedan att läggas ut på vår blogg när de är klara.

Vi avslutade denna vecka med att våra treor fick varsitt fadderbarn ifrån förskoleklassen. De fick sedan gå en lära-känna-promenad tillsammans. Det är viktigt att våra stora elever är goda föredömen för de yngre barnen och att de lär känna varandra. Detta var mycket uppskattat bland våra elever.

Tips: Läs på bloggen om ert barn är sugen på att börja brottas eller vill börja spela badminton så finns all information där.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Ingen idrott p g a att vi firar den Internationella språkdagen, några dagar för tidigt, och vi får då lära oss några nya språk. Läxhjälp för den som vill efter skolans slut.

Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan. Läxan ska lämnas in.

Fredag: Ny läxa delas ut!

 

Må väl!

Åsa & Gunilla

 

***********************

Vecka 37

Hej på er!

Nu är denna vecka slut!

I onsdags var det skoljoggen som är Sveriges största löparrangemang för skolbarn. Under 1 timme ska man röra på sig så mycket som möjligt. På Stocksätterskolan gäller det att ta sig runt motionsspåret så många varv som möjligt. I år fick barnen ca 90 minuter på sig. Vi hade flera i trean som fixade både 4 och 5 varv! Samtidigt som man rör på sig samlar vi också in en frivillig springslant som i år gick till ”Clowner utan gränser”. Tillsammans sprang treorna 33 km!

I engelskan har eleverna börjat att skriva nya presentationer som senare kommer att kunna läsas på piece-of-cake.se

I matematiken har vi jobbat med talrektanglar och att dela upp tal i olika multiplikationer. Vi har gjort en stor multiplikationsmodell som sitter på väggen. Genom den har vi tittat på mönster och hur olika tabeller hör ihop. Den kommer vi att fortsätta jobba med under kommande lektioner.

I torsdags var det föräldramöte. Tack alla ni som kom! Lite minnesanteckningar kommer att läggas på bloggen.

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 38:

 • Idrott på måndag och torsdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Läxhjälpen på måndag 13-13:30.
 • Fritidsorkester på tisdag och torsdag.
 • Läxinlämning på torsdag.
 • Ny läxa delas ut på fredag.

 

 

Vecka 36

Hej hopp!

Oj, så fort denna veckan gick! Men så var det ju bara fyra skoldagar också denna vecka. Åsa hade semester och Rebecka var i hennes klass och det gick jättebra!

Denna vecka har vi fortsatt att jobba med vår nya praktiska matte, vi jobbar med talrektanglar och multiplikation. Klasserna har gillat dessa lektioner så det känns bra. På måndag kommer ni att få hem ett brev från kommunen där de berättar mer ingående om denna mattesatsning som de gör i Hallsberg. Vi har även jobbat med matte i appen NOMP och även på lösblad.

På slöjden har Gunillas klass blivit klara med sina fågelholkar. Alla treor gör nu löv på slöjden, oavsett om de har sy- eller träslöjd. Dessa löv ska sedan sättas upp i det stora gemensamma kunskapsträdet som finns i korridoren mellan Eken och Rönnen.

På musiken denna vecka fick klasserna lära sig att dansa en läskig dans. Detta tyckte de flesta att var mycket roligt! Om du törs kan du se ett litet smakprov på hur dansen ser ut på vår blogg, men bara om du törs alltså!

Observera! På måndag kommer en av skolans entréer att stängas av. Det är entrén som är vänd mot gympasalen. Detta beror på att hela avdelningen Ängen ska renoveras. Förskolan är utflyttad till sin nybyggda lokal och nu ska deras gamla lokaler fixas iordning för att passa skola och fritidshem.

Viktigt datum: Vi kommer att ha ett föräldramöte torsdagen den 12 september kl.17.15. Inbjudan till detta möte skickas även den ut på måndag och den finns även att läsa på bloggen.

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott, se till att ombyte och badlakan skickas med (det är många som har glömt detta så här i början av detta läsår). Det är ingen läxhjälp denna dag eftersom ingen ny läxa skickades ut förra veckan.

Onsdag: Den traditionella Skoljoggen äger rum. Vi går/springer spåret i en timme. Kläder efter väder! Alla som vill kan ta med sig en ”springslant”, en frivillig gåva, som skolan skänker oavkortat till ett gott ändamål detta år är det till Clowner utan Gränser. Ett annat enkelt sätt att skänka pengar är att använda Swish. Ni kan ”swisha” valfritt belopp på telefonnummer: 123-9011263 

Torsdag: Idrott, ta med ombyte och badlakan.

Fredag: Alla treor tar skolkort! Ny läxa delas ut.

 

Ha det riktigt gott i helgen!

Åsa & Gunilla

************************************

Vecka 35

Hej igen!

Här kommer ett nytt veckobrev! Vi har haft en härlig vecka med våra underbara treor!

I tisdags delade vi in alla elever på Eken i grupper och var ute en stund på förmiddagen. Genom att leka lite olika lekar så fick vi lära känna varandra lite bättre. Tisdagen bjöd också på härligt sommarväder!

I onsdags fick tjejerna i 3:an träffa Emma (Tims mamma) på Spontan. Hon arbetar bl a för att få in fler barn i olika fritidsaktiviteter. Tjejerna fick träna fotboll. Vi har ju många killar i 3:an som spelar fotboll på fritiden och det kan vara svårt för tjejerna att våga spela när det är t ex raster. Emma lägger dessutom mycket tid på killarnas fotboll då hon både tränar dem och följer dem till och från träning varje vecka. Killarna fick vara tillsammans och spela matte-spel under den här stunden.

I svenskan har treorna tränat på att skriva fakta-text med hjälp av stödord. De fick först läsa en text om elefanter och sedan göra en egen faktatext där ett antal stödord skulle ingå.

På engelska-lektionen har vi repeterat yrken och djur. Vi har också pratat om hur elevernas nya presentationer på engelskabloggen ska se ut. Eleverna fick komma med egna idéer.

 

Trevlig helg!

Hälsningar Gunilla och Åsa

 

Detta händer vecka 36:

 • Åsa är ledig. Rebecka Melin kommer att vikariera istället.
 • Idrott måndag och tisdag. Glöm ej idrottskläder och badlakan.
 • Fritidsorkesterm börjar på  torsdag 15-15:45 för de som vill fortsätta.
 • Läxinlämning på torsdag. (ingen ny läxa delas ut på fredag eftersom eleverna är lediga då)
 • Fredag är en studiedag. Eleverna är lediga.
 • Det är föräldramöte torsdag den 12 september. Mer information kommer på separat papper.

 

 

Vecka 34

Hej på er alla föräldrar!

Nu har vi kört igång med 3:an, det sista skolåret i lågstadiet. Den här veckan har börjat bra! Det har jobbats på ordentligt från start och det har mestadels varit glada miner. Vi ser verkligen fram mot detta skolår med era fantastiska barn!

Veckan började med en gemensam skolstart i hembygdsgården. Det sjöngs, dansades, välkomnades nya elever och lärare samt att vi hade en sittande tipspromenad. Alla fick sedan en glass för att riktigt fira skolstarten. Se filmen från detta på vår blogg.

Några nya händelser denna vecka har varit att våra elever har fått börja att göra filmer i appen iMovie samt att de har fått slöjd på schemat. På en av veckans två idrottslektioner har vi blandat klasserna och det är därför nya konstellationer mot föregående år, men de känner ju varandra så det är bara bra att de blandas får blandas upp med varandra ibland.

En nyhet för denna termin är att inga elever i lågstadiet, åk 1-3, i Hallsbergs skolor kommer att få matematikböcker. Vi är en av fyra av Sveriges 290 kommuner som ska jobba på ett nytt sätt som tagits fram av NCM (Nationellt Centrum för Matematikutbildning) vid Göteborgs universitet. I detta projekt jobbar man mycket mer praktiskt med matematik både i helklass, i par och enskilt. Ni kommer att få hem ett separat papper från kommunen där de berättar mer om denna satsning. Förutom detta kommer vi att jobba med matte i olika appar, med arbetsblad samt med olika spel. Vi fortsätter även med vår matteläxa.

Det har börjat en ny tjej i Gunillas klass denna vecka som heter Jihan. Hon kom hitflyttandes från Eskilstuna. Vi hälsar henne varmt välkommen och hoppas att hon ska trivas hos oss!

Några praktiska saker:

 • Alla elever ska ha inneskor. Se till att sådana tas med till skolan och märk dem gärna. Om ni saknar penna att märka dem med kan vi skriva på dem i skolan.
 • Läxor kommer vi att dela ut på fredagar, vi började idag, och inlämning är på torsdagar. De som vill gå på Läxhjälpen kan göra det på måndagar direkt efter att skolan slutar, kl.13.00-13.30. Läxhjälpen är frivillig.

Viktigt:

Datumet för fotografering för alla våra treor är fredagen den 13 september (det har blivit en ändring sedan vykorten som skickades hem skrevs).

 

Detta händer nästa vecka:

Måndag: Idrott och läxhjälpen

Tisdag: Vi har en gemensam utelektion tillsammans med alla elever på Eken och Ängen då vi lär oss olika utelekar. Kläder efter väder alltså!

Torsdag: Idrott och läxinlämning

Fredag: Ny läxa delas ut

 

Ha en trevlig helg!

Åsa & Gunilla