Vi har vunnit pris!

Varje år genomför Svenska naturskyddsföreningen en tävling för skolorna som heter SM i fågelholk. Man kan vinna pris för fina eller annorlunda fågelholkar. Sedan delar de också ut ett specialpris till den klass/skola som gjort något extra för fåglarna i Sverige. I år vann våra treor från  Stocksätterskolan det ärofyllda priset för vårt arbete med fåglar. Så här låter motiveringen:

”Ett specialpris för särskilda insatser för fåglarna går till årskurs 3, Stocksätterskolan i Hallsberg med motiveringen: Ambitiöst och fint arbete med att förstå mer om fåglar och hur de har det i naturen. Med flera olika studiebesök som ringmärkning och uppsättning av holkar. ”

Läs mer på länken:

https://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/grattis-till-vinnarna-i-sm-i-fagelholk-2020

 

Här har vi sammanfattat en del av det som vi har jobbat med under lågstadiet när det gäller fåglar:

-Vi har tränat och lärt oss namn på minst 30 fåglar, även på engelska. Sedan har vi också lärt oss om hur de lever, vad de äter och om de är flytt eller fåglar som stannar i Sverige på vintern.

Alicia hittade gamla ägg när hon städade fågelholkar på friluftsdagen förra året.

 

-Vi har tittat på olika fågelfilmer och pratat om flyttfåglarnas alla faror de utsätts för.

-Fågelentusiast Leif Karlsson från Hallsberg har varit hos oss och visat hur man bygger fågelholkar. Han har också haft med sig uppstoppade fåglar som han har lärt oss mer om. Vi har också fått en uppstoppad hackspett som sitter i ett av våra klassrum.

Leif visade oss hur man bygger en fågelholk på bästa sätt.

Här är Leifs kattuggla.

Här är hackspetten som vi har fått av Leif!

 

-Vi har tillverkat egna fågelholkar som vi har satt upp i området, bl a vid Eko-parken.

Några av våra fina fågelholkar som nu sitter i träd någonstans i Hallsberg?

 

-Vi har fått en fågelholk av Leif  som vi har satt upp i skogen bredvid skolan. Den tömde vi i höstas.

 

-Vi har varit till Oset i Rynningeviken i Örebro där ringmärkare Leif Sandgren visade oss hur man ringmärker fåglar. Då fick vi också lära oss om nya fågelarter och hur man  håller en fågel för att den inte ska skadas och hur och varför man ringmärker.

 

Lämna en kommentar